עמוד:288

כמו במדינות הפחות מפותחות , היתרון העיקרי של המשקים המעורבים בעולם המפותח הוא עמידותם היחסית לתנודות מחירים , למשברים פוליטיים וכלכליים או לנזקי טבע ומחלות . הסיבה לכך היא האפשרות לאזן את ההפסדים הנגרמים בעת משבר באחד הענפים - באמצעות רווחים מענף אחר . יתרון אחר הוא השימוש היעיל בציוד החקלאי - המשמש את כל ענפי המשק - וחלוקת עבודה טובה על פני כל השנה . משק לתם שנק משק לתם שנק הוא משק חקלאי משפחתי מעורב בצפון אנגליה , על גדות הנהר טוויד סמוך לגבול עם סקוטלנד . המשק משתרע על שטח של כ 1 , 650- דונם . מגדלים בו חיטה ושעורה ( בחורף ובאביב , ( לפתית ( שמזרעיה מפיקים שמן קנולה - בקיץ , ( ובחלק מהשטח מגדלים עשב למרעה עבור הכבשים . למשק היה עדר של 300 טלאים , אבל בשנת , 2001 בעקבות מחלת הפה והטלפיים , נאלצה המשפחה לחסלו . אף שעדיין לא חידשו את העדר , בני המשפחה מקווים לעשות זאת בקרוב , ובינתיים הם מאפשרים לעדרי השכנים לרעות בשטחיהם . סב המשפחה הגיע לחווה בשנת , 1923 בנו ניהל את המשק אחריו - ופרש לפני כמה שנים . החקלאי הנוכחי הוא נכדו של סב המשפחה . בעבר , באמצע המאה ה , 20- עבדו במשק 13 עובדים . כיום , הודות למכונות החקלאיות , חקלאי אחד עושה את רוב העבודה . בעונת האסיף שוכרים עוד אדם לעזרה , ואת העבודות המיוחדות , כמו גיזום הגדרות או פיזור סיד , מעבירים לקבלן חיצוני . במשק לתם שנק שומרים על הסביבה . כדי לצמצם את סחיפת הקרקע ואובדנה , למשל , רכש המשק מכונה מיוחדת המאפשרת חריש וזריעה תוך גרימת נזק מזערי לקרקע . משק מסחרי - מתמחה התפתחות החקלאות המסחרית במדינות המפותחות גורמת להרס המשקים המשפחתיים הקטנים ולהתפתחותם של משקים חקלאיים גדולים . התופעה בולטת במיוחד בארה"ב , שבה ירד מספר המשקים החקלאיים במחצית השנייה של המאה ה20- ב , 30 % - ולעומת זה גדל מאוד השטח החקלאי הממוצע ליחידת משק . המשקים החקלאיים הגדולים מנצלים כאמור את יתרון הגודל , כשהם משתמשים במכונות חקלאיות גדולות באופן יעיל , במיוחד כשמדובר בגידולים כמו תירס , חיטה , שעורה וסויה . בעלי חוות רבים יצרו משקי ענק על ידי רכישת קרקעות מבעלי חוות קטנות , שלא עמדו בהוצאות הייצור הגבוהות . חקלאות תאגידית מאמצע המאה ה20- הולכת ומתפתחת חקלאות תאגידית - המכונה גם " אגריבזנס . " חברות כלכליות גדולות , חלקן רב-לאומיות , מרחיבות את מעורבותן בחקלאות ורוכשות את השטח או את התוצרת מבעלי המשקים הקטנים . הן אחראיות לכל תהליך ייצור המזון - פיתוח הזנים , גידולם , איסוף התוצרת ואחסונה , עיבוד המזון , ולבסוף - גם הפצת המזון ושיווקו ברחבי העולם . לעתים משתמשים במונח " אגריבזנס" במובן שלילי , והכוונה היא להשתלטות של חברות גדולות על החקלאות , תוך " דחיקה ודריסה" של המשקים החקלאיים המשפחתיים . בהשתלטות כזאת טמונה כאמור סכנה שחברות המזון הגדולות ייעשו מונופול - תוך פגיעה בחקלאים ובצרכנים . חקלאות תאגידית ( אגריביזנס : ( agribusiness - חקלאות שחברה מסחרית גדולה מנהלת אותה ומטפלת בגידול החקלאי לכל אורך הדרך - מן הייצור ועד השיווק , "מהזרע ועד הסופרמרקט . " קראו על משק לתם שנק וכתבו : איול ממאפייני המשק המסחרי המעורב באים ילדי ביטוי במשק זה ? קציר שדה חיטה

ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט. המינהל הפדגוגי. האגף לתוכניות לימודים


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר