עמוד:4

פתיחה מעטים הנושאים המעוררים עניין רב כל כך כמו נושא התזונה . המזון , מלבד היותו צורך קיומי , מעסיק אותנו גם בהקשרים חברתיים , בריאותיים ואחרים . למשל : מה הקשר בין התזונה שלנו למשקל גופנו ? מה עדיף - פרוסה של עוגת גבינה או כריך עם גבינה ? האם יש תזונה מיוחדת לספורטאים ? אך התזונה חשובה לא רק אישית אלא גם במישור העולמי . מסתבר , שבעוד שבאזורים מסוימים בעולם ) כמו שלנו ( אנשים רבים סובלים מהשמנת יתר , באזורים אחרים בעולם אנשים סובלים חרפת רעב . תופעת ההתחממות הגלובלית , המתרחשת בשנים האחרונות , מאיימת להרחיב את אזורי הרעב . אם כן , העולם עומד בפני אתגר כפול מבחינת צריכת המזון : באזורים המפותחים יש להתמודד עם בעיית האכילה הלא–מבוקרת שמובילה להשמנת יתר ; לעומת זאת , באזורי הרעב יש למצוא פתרונות להגדלת כמות המזון לתושבים . כיוון שהטכנולוגיות החדשות , על אף שהצליחו במשימתן להגדיל את המזון , גרמו לבעיות סביבתיות , האתגר גדול עוד יותר . הספר שלפניכם עוסק בנושאים אלה ומרחיב אותם לתזונה של שאר היצורים החיים . זאת משום שהצורך במזון הוא אחד ממאפייני החיים , כלומר , הוא משותף לכל היצורים החיים בעולם : לנו , לפילים , לתולעים , לחיידקים ולכלניות . כולנו זקוקים למזון בגלל החומרים שבו , המשמשים אותנו לבנייה של גופנו וכמקור לאנרגיה הדרושה לפעולות החיים . אך לא רק הצורך במזון דומה בכל היצורים אלא גם החומרים הדרושים להם דומים . גופם של כל היצורים בנוי מאותן קבוצות של חומרים , וכולם משתמשים בחומרים דומים כמקור לאנרגיה . משום כך הם ניזונים זה מזה : הזחל אוכל את הצמח , וכך הוא משיג לעצמו את החומרים שהוא זקוק להם ; הציפור אוכלת את הזחל ; והנחש אוכל את הציפור . כל היצורים החיים קשורים , אם כן , זה בזה , ויוצרים יחד מארג של מזון , שהאדם הוא רק חוליה אחת בתוכו . פרק שלם בספר מוקדש לצמחים . לעתים נוטים לבטל אותם כשוליים , אך , למעשה , יש להם תפקיד מכריע בקיומם של החיים : הצמחים הם יצרני המזון של העולם ! בניגוד לבעלי–החיים , הצמחים מייצרים את מזונם בעצמם , והם מספקים את המזון הזה לכל שאר היצורים . נוסף על כך , כתוצר לוואי של תהליך ייצור המזון , הצמחים פולטים חמצן . זהו החמצן שבלעדיו אין לנו חיים ! מה קורה לבשר שהכלב טורף , לגזר שהארנבת מכרסמת , ולכריך שאנחנו אוכלים ? לאחר שהמזון נכנס לגופו של בעל–החיים , הוא מתפרק ליחידות הבניין המרכיבות אותו . כל יצור חי בונה מהן את החומרים הייחודיים לו ומפיק את האנרגיה הדרושה לו . תהליכי הבנייה והפקת האנרגיה נעשים בכל אחד מתאי הגוף . מקום חשוב בספר מיוחד לתזונה שלנו , בני האדם . הספר מציג את הצרכים של גופנו ואת הקשר בין הצרכים האלה לבין המזון שאנו אוכלים . הבנה של העקרונות הבסיסיים של התזונה הנבונה עשויה לסייע לנו להתמודד עם שפע הפרסומות , המתכונים והעצות שמציף אותנו , ולאפשר לנו לבחור את מזוננו בתבונה . בספר 6 פרקים : הזנה ועיכול בבעלי–חיים ובאדם תזונה נבונה ייצור מזון בעולם המאה ה21– החומרים בגופם של יצורים חיים חומרים ואנרגיה במערכות אקולוגיות הזנה בצמחים

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר