עמוד:174

השונים זה מזה בגדלם , בטעמם ובמועדי הבשלת הפקעות . כיום מגדלים תפוחי - אדמה בעקר באירופה ובצפון אמריקה , אך גדולם נפוץ ברב ארצות העולם . פקעות תפוחי - האדמה עשירות בעמילן - כרבע מתכולתו - והן נאכלות מבשלות , מטגנות , אפויות ובעוד עשרות צורות . הן משמשות גם כמאכל לבהמות ולהפקת משקאות חריפים כויסקי . תפוחי - האדמה הם גם חמר הגלם הראשי ביצור העמילן . תרומתם לסל המזינות האנושי עצומה , ולבני אדם רבים , בעקר משכבות העני , הם המזון העקרי . בעבר היו מגפות בשדות תפוחי - האדמה גורמות לרעב נורא ברבות מארצות אירופה , ואף למקרי מות רבים . ידועות בהיסטוריה בעקר המגפות שפגעו בתפוחי - האדמה של אירלנד ואנגליה במאה ה - 19 והביאו לגלי הגירה גדולים לארצות - הברית . מבנה הצמח ודרכי רבויו תפוח - האדמה הוא צמח בעל עלים שעירים ומנצים . פרחיו לבנים או סגלים והם אפיניים לבני הסוג . לפרח צנור גביע ירק ולו חמש אנות , כותרת גלגלית בעלת חמש אנות רחבות , חמשה אבקנים הצמודים זה לזה ושחלה עלית עם עמוד עלי אחד . לאחר ההאבקה מבשילים הפרות , שהם ענבות קטנות וכדוריות ובתוכן זרעים רבים . הענבות , הדומות לעגבניות קטנות , אינן ראויות למאכל , כי מצוי בהן החמר הארסי סולנין . החלק התת - קרקעי של גבעול הצמח מצמיח קני שרש דקים המסתימים בפקעות , שאינן אלא חלקים מעבים של הגבעולים . פקעות אלה , המכנות " פקעות נטישה", אוגרות בתוכן מזון , ובעקר עמילן . יש אליהן נצנים רבים , המכנים " עינים". כאשר נובל צמח האם ומת , מצמיחה כל פקעת כזאת צמח חדש . רבוי תפוחי - האדמה בחקלאות נעשה על ידי פקעות או פלחי פקעות המכילים נצנים אחדים . בישראל עולה בהתמדה שטח גדול תפוחי - האדמה . באמצע ינות ה - 90 גדלו בארץ כ - 224 אלף טונות תפוחי - אדמה , יבול משטח שגדלו 75,000 דונם . סולניים עמילן צמחים תפוח עץ התפוח הוא אחד הפרות הנפוצים ביותר בעולם ופרי נפוץ ומקבל ביותר בארצנו . הוא נמנה עם משפחת הורדיים , שבה מרבים צמחי התועלת והפרי . בולטים מיניהם : המשמש , השזיף , האפרסק , הדבדבן , השקד והחבוש . התפוח והאגס נמנים עם הסוג פירוס , שפו פלולים כ - 50 מינים . מתוך 50 מינים אלה מין אחד , האגס הסורי , הוא עץ בר בארצנו ושני מינים הכנסו לתרבות עוד לפני אלפי שנים . אלה הם האגס התרבותי והתפוח התרבותי , שאנו מכירים עשרות רבות מזניו . מולדתו של התפוח התרבותי במזרח אירופה ובקדמת אסיה . שם צומחים עד היום מיני הבר שהם אבותיו : התפוח השעיר , התפוח הננסי ועוד . במשך אלפי שנים של חיים בתרבות פתח האדם על ידי הכלאות ובררה אלפי זנים שונים של תפוח . אמנם ~ רכו התזונתי של פרי זה אינו רב : הוא מכיל 10 - 15 אחוז סכר בלבד ומעט ויטמינים . אילם מראהו הנאה וטעמו המשבח הפכו אותו לפרי נפוץ ומקבל . עץ התפוח ושמושיו התפוח הוא עץ המתמר לעתים לגבה של 10 מטרים . עליו רחבים וקשים וקצותיהם משננים . בחרף נושרים העלים והעץ עומד בשלכת - עדות למוצאו מאזור שבו החרף קשה . באביב פורחים עצי התפוח בשפעת פרחים לבנים ויחד עמם מלבלבים העלים החדשים . לפרח גביע בעל חמש אנות ירקות וחמשה עלי כותרת רחבים שצבעם לבן . תרשים המתאר את חלקי הצמח תפוח - אדמה , הנקרא גם - סולונום הפקעותן הפקעות המתפתחות בתוך הקרקע הם תפוחי - האדמה שאנו אוכלים . מלבד היותם מזון חשוב לאדם ומקור להפקת עמילן ואלכוהול משמשים תפוחי האדמה גם כמספוא לבהמות .

אנציקלופדיה אביב בע"מ


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר