מתוך:  > אביב חדש 10 > לחם

עמוד:46

תהליך הכנת הלחם בימינו רבים מאוד סוגי הלחם המצעים למכירה במרכולים ובחניות המיחדות ללחם . מכינים לחם מחטה , משעורה , משפון , משבלת - שועל מקמח שהופק מתירס , מתפוח - אדמה ואפלו מארז , ומגונים את טעמו בשמשם , זרעוני כרויה ( קימל ) , פרג ואף צמוקים . בישראל צורכים סוגים שונים של לחם , חלות ופתות , לרב על פי ארצות המוצא של העדות השונות . תהליך אפיתו של הלחם השתכלל במרוצת הדורות . בעבר היה נהוג לאפות את הלחם בבית , בתנור האפיה הביתי שחמם בפחמים , בגזרי עץ או בגללי בהמות . אצל הבדוים והערבים אופים את הלחם בטאבון , שהוא מין תנור עשוי טיט הנבנה בחצר הבית . כיום הלחם נאפה במאפיות משכללות הנעזרות במכונות לישה , במכונות המחלקות את העסה לככרות ומעגלות אותן , בתנורים חשמליים משכללים , ואף במכונות חתוך ואריזה מהירות . עסת הבצק שממנה עושים את הלחם כוללת קמח , שמרים , ומעט מלח ימים . מניחים את העסה שתתפח במקום חמים , ובאותה עת מפרקים השמרים את הסכרים ויוצרים את הגז פחמן דו - חמצני . הבועות שמשחרר גז זה בעת האפיה יוצרות בלחם את הנקבוביות והטעם האפיניים לו . דגניים חטה שבלת שועל שעורה שמרים לחץ מנח בפיסיקה המצין את כמות הכח הפועלת על יחידת שטח . את הלחץ חשים גם במים ובאויר . כאשר כח כלשהו פועל על משטח של גוף , מדת הכח חלקי שטח המשטח נקראת בשם לחץ . לדגמה : אדם שמשקלו 80 קילוגרם ושטח סליות נעליו 400 סנטימטרים רבועים , מפעיל על האדמה לחץ שגדלו הוא 80/400 = 1/5 קילוגרם לסנטימטר רבוע . פעלתם של מכשירים רבים מבססת על הפעלת כח על שטח קטן - על ידי כך אפשר להפעיל לחץ רב בעזרת כח לא גדול . דגמה לכך הם כלים חדים כגון סכין , אזמל או מחט . המחט ננעצת בקלות בבד ועושה בו תר מכיון שהכח של היד שלנו מפעל על שטח קטן מאוד - חד המחט , והלחץ על הבד הוא על כן גדול . על פני קרקע שטרקטור בעל גלגלים היה שוקע בה , טרקטור בעל זחלים יכול לנוע , מכיון שמשקלו מתחלק על השטח הגדול של הזחלים , ועל כן הלחץ שהוא מפעיל על האדמה קטן . כל מי שצלל פעם במים חש בודאי בלחץ הקים בתוכם - בעקר חשים זאת באזנים . הלחץ בתוך נוזל נקרא לחץ הידרוסטטי , והוא גדל ככל שגדל העמק . אפשר למצא את גדלו אם מכפילים את העמק בצפיפות של הנוזל . לדגמה , הלחץ במים גדל בערך בקילוגרם לסנטימטר רבוע כאשר העמק גדל ב - 10 מטרים . אפשר להסיק מכך , שעמק גדול מסכן את האדם . גם האויר שמעלינו מפעיל לחץ נכר . אין אנו חשים בלחץ זה מכיון שהוא פועל עלינו מכל הכוונים , אך גדלו מגיע לקילוגרם אחד לסנטימטר רבוע בגבה פני הים . הוא קצת גדול יותר במקומות נמוכים כדגמת חוף ים המלח , והוא הולך וקטן כאשר מגביהים באויר . בהרים גבוהים קשה לנשם , בין השאר , מכיון ילחץ האויר נמוך באפן נכר מהלחץ שאנו רגילים לו . לחץ האויר מכנה גם לחץ ברומטרי , על - שם המכשיר שבו מודדים אותו , הנקרא ברומטר . לחצים של גזים נוהגים למדד ביחידות הנקראות אטמוספרה . לחץ האויר על פני כדור הארץ הוא בסביבות אטמוספרה אחת , שהיא בערך קילוגרם אחד לסנטימטר רבוע . אויר ברומטר הידרוליקה כח כח כבידה צפיפות ומשקל סגלי הלחץ הוא המשקל ( או הכוח ) חלקי השטח שעליו הוא פועל . ככל שהשטח קטן יותר - הלחץ גדל . לדוגמה , משקל הפועל על חוד ( בתרשים מימין ) מפעיל לחץ גדול הרבה יותר מאשר על בסיס שטות , משמאה , ולכן הוא ינול לבקע את המשטח . למעלה : המאפייה המודרנית מבצעות במהירות את פעולות ההכנה של הלחם ואת אפייתו . למטה : בימים קדומים לחם לבן היה מאכלם של האצילים , ופשוטי העם אכלו פת קיבר כהה . היום מקובלים סוגים רבים של לחם .

אנציקלופדיה אביב בע"מ


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר