עמוד:115

השימוש במים מליחים אם טעמתם עגבניות שרי שגודלו בנגב המערבי, בוודאי ערב לכם טעמן המתוק. תתפלאו - הן הושקו במים מליחים! ולא רק עגבניות, אלא גם גידולים אחרים מושקים במים מליחים: ברמת הנגב מגדלים כך כיום כרמי ענבים ליין; בחבל אילות הסמוך לאילת מגדלים דגי נוי ודגי מאכל; באזור קדש ברנע שבנגב המערבי מגדלים זיתים ומפיקים מהם שמן זית משובח במיוחד; ובערבה הצחיחה והצהובה בולטים גידולי הפלפל והמלון, המושקים גם הם במים מליחים. איך ייתכן הדבר? המים המליחים הם מי תהום שמליחותם עולה על זו של מי השתייה אך היא נמוכה מהמליחות של מי הים. ניתן להשתמש במים אלה בשתי צורות: אפשר להתפיל אותם עד שיגיעו לרמה של מי השתייה, ואפשר להשתמש בהם כמו שהם. לפני כ15- שנה החלו לנסות להשתמש במים המליחים להשקיית גידולים חקלאיים, וראו זה פלא - הסתבר כי המליחות דווקא מעודדת יצירת סוכר בפירות השונים, כך שהגידולים היו מתוקים יותר מאלה שהושקו במים שפירים! התפלתם של המים המליחים זולה במידה ניכרת מזו של מי הים: עלות ההפקה וההתפלה של מי הים היא כ1- דולר למ"ק, ואילו העלות של התפלת מים מליחים היא כ0.2- דולר למ"ק. כמות המים המליחים הזמינים כיום ממאגרי מי התהום בישראל, בעיקר בערבה ובנגב, מוערכת בכ200- מלמ"ק בשנה! צריכת המים בישראל והמאזן ההידרולוגי רמי בלנק ערכו סיכום של מקורות המים בישראל. בסיכום כתבו על כל מקור מים: @ האם הוא טבעי, מעשה ידי האדם או שילוב של שניהם? מה ח שיבותו? מה הם הק שיים בניצולו? ועוד. איזה ממקורות המים העומדים לרשות ישראל הוא לדעתכם הע שיר ביותר? ואיזה מהמקורות הוא לדעתכם היציב ביותר מבחינת כמות המים שהוא מספק? ג.10 עגבניות שרי מתוקות הגדלות בחממות בערבה ומושקות במים מליחים

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר