|
עמוד:60
ובצמחים אחרים . הוא נאגר בכבד . המזונות המכילים ויטמין אי הם : שמן דגים ( תמצית הכבד של דגים מסימים ) , כבד בקר , ביצים , חמאה , חלב , גזר , פרות , דלעת ותרד . ויטמין אי עוזר לתהליך הגדול ועל כן רבה חשיבותו במזונם של הילדים . העדרו גורם ליבשת העין ולעורון לילה , הנוצר עקב הפרעות בפעלתה של רשתית העין . העדר ממשך של ויטמין זה גורם להופעת אנמיה ולפגיעה עצבית . ויטמינים מקבוצה בי ( 8 ) מצויים בשמרים , באגוזי אדמה ( בטנים ) , באגוזים , בעגבניות , בדגנים , בכבד ובביצים . הויטמינים השונים בקבוצה זו מסיעים לפעלות שונות בגופנו . ויטמין 1 B מגן על תאי העצבים . בהעדרו עשוי האדם לחלות במחלה קשה ושמה ברי - ברי . ויטמין 2 B הכרחי לגדול . בהעדרו עלולה להופיע מחלת החספסת ( פלגרה ) , הגורמת להפרעות בעור , בצנור העכול ובמערכת העצבים . ויטמין 12 B דרוש לבנית תאי מערכת הדם והחסון . חסרונו גורם לאנמיה - שהיא הבטוי למחסור בתאי דם . המלחים וגלוי הויטמינים מאות שנים היתה מחלת הצפדינה נפוצה באירופה ולא ידעו מה מקורה . המחלה היתה מציקה ביותר והתבטאה בדמומים , רקבון חניכים , חלשה כללית ונפיחות הגפים , ולעתים גרמה למות החולה בה . במאות ה - 15 וה - 16 , כשהחלו המלחים לצאת למסעות ממשכים בים , רבים מהם חלו במחלה . רק במאה ה - 18 גלה הרופא הבריטי ג'ימס לינד , שתוספת - אפלו זעירה - של מיץ לימון למזון יכולה להבריא את החולים בצפדינה ואף למנע אותה . במסעותיו לאוקיניה במחצית השניה של המאה ה - 18 הצטיד הקפיטן קוק בלימונים ובשאר פרות וירקות , ואיש מצותו לא חלה במחלה הקשה . ויטמין סי ( C ) ( חמצה אסקורבית ) מונע את מחלת הצפדינה , שנפוצה בעבר בעקר בקרב מלחים , אסירים וחילים שנזונו מתפריט שעקרו שמורים . ויטמין סי נחוץ לבנית הקולגן - חלבון הנמצא מתחת לעור והמגן על גונו ומשמש גם חמר תומך בעצמות . חסרונו גורם לנטיה לדמומים מריריות הגוף , לאבוד שנים ופגיעה ביצור העצמות . ויטמין זה מצוי בפרי הדר ובפרות שונים אחרים , בעגבניות , בירקות ירקים ובכבד . ויטמין סי ( C ) בודד לראשונה בשנת 1932 מבלוטת יותרת הכליה , וכיום ידוע כי כל היונקים , חוץ מהאדם , הקוף והחזיר , מסגלים ליצר בעצמם את הויטמין מסכר הגלוקוזה . הויטמין נהרס בחמום , ולכן אין טעם לשתות מיץ תפוזים שהרתח . הכמות היומית של הויטמין הדרושה לאדם היא 30 מ"ג ( מיליגרם - אלפית הגרם ) ויטמין די ( ( D ) מצוי בשמן כבד של דגים מסימים , בחלמון הביצה , בחלב ובחמאה . ויטמין זה נחוץ לספיגת סידן - חמר הבנין העקרי של העצמות . העדרו גורם להופעתה של מחלת עצמות הנקראת - רככת . מחלה זו נגרמת על ידי הפרעות בחלוף החמרים האנאורגניים , ביחוד סידן וזרחן . במקרה כזה לא נוצרת בעצמות כמות מספיקה של מלחי סידן ( גיר ) והן נשארות רכות וכפיפות . עקב כך מתעקמות הרגלים וחלים שנויים חולניים בצורת הראש , החזה ואגן הירכים . ויטמין קי ( K ) נמצא בכל הירקות הירקים , ביחוד בתרד , באפונה , בחלמון הביצה ובבשר העוף . הוא מסיע להתקרשות הדם ומונע בכך אבוד דם רב מפצעים . אנמיה ברי - ברי דיאטה חמצות אמיניות סידן עצם קוק , ג'ימס רככת ויטמן , וולט משוררה הגדול הראשון של ארצות - הברית . תאר את האדם והטבע בארצו וזכה בכנוי " משורר הדמוקרטיה " . חי בשנים 1819 - 1892 . וולט ויטמן נולד בלונג אילנד שבמדינת ניו - יורק . כשהיה בן ארבע שנים עברה משפחתי לברוקלין ( כיום חלק מניו - יורק ) , כי אביו הנגר קוה למצא שם עבודה . ויטמן למד רק בבית - ספר יסודי . בעבודתו הראשונה , כנער שליח במשרדו של עורך - דין , קבל ממעבידו כרטיס - קורא בספריה . וכך , כל שעה שלא היה עסוק במלוי שליחיות , היה קורא . בגיל קווים ומרובעים מתגלים במבנה ויטמין ביו ( 1 B ) כאשר מתבוננים בו במיקרוסקופ . פירות וירקות הם מן המקורות העיקריים של הוויטמינים . ויטמינים בכמות זעירה חיוניים להתפתחות תקינה של הגוף ולחילוף חומרים תקין , לכן חשוב לאכול מזון מגוון שיספק את צורכי הגוף .
|
אנציקלופדיה אביב בע"מ
|