|
עמוד:175
ברחבי אזור הים התיכון אפשר למצוא עצי זית עתיקים בני מאות שנים, שגזעם עבה ומעוּקל. בתמונה: זַית עתיק מן הגליל, ישראל גידולים נפוצים במפה שבעמ' 176 תמצאו כמה גידולים חקלאיים שמגדלים כמעט בכל ארצות הים התיכון. גידולים אלה הפכו למעֵין "סמל מסחרי" של הים התיכון. נסקור בקצרה כמה מהם. כרמי גפנים גם הגפן הוא גידול עתיק יוֹמִין באזור הים התיכון. בחפירות ארכאולוגיות שנעשו באזור נמצאו בורות חצוּבים בסלע, ששימשו בעבר לדריכת הענבים ולהכנת יין. בּוֹר כזה נקרא "גַת". בארצות הים התיכון מגדלים כיום סוגים רבים של גפנים - הן לאכילת הענבים, הן ליִיבּוּשם לצימוקים, והן להכנת יֵינות משובחים. הזית הוא אחד משבעת המינים שהשתבחה בהם ארץ ישראל, שנאמר: "אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן אֶרֶץ - זֵית שֶׁמֶן וּדְבָשׁ" ( דברים ח, ח) . בשמן הזית השתמשו לעבודת בית המקדש. את אור המנורה לבית המקדש היו מדליקים בשמן זית בלבד. מדוע דווקא בשמן זית? לפי שהזית "סימן אור לעולם" (תנחומא תצווה, ו). בבית המקדש היו מקריבים על המזבח מִנְחָה של סוֹלֶת בְּלוּלָה בשמן (זית). כלי המקדש נתקדשו על ידי משיחתם בשמן זית, וכן נמשחו בו כוהנים ומלכים. לשמן הזית תכונה מיוחדת: הוא אינו מתערבב עם שאר הנוזלים, וזו אחת הסיבות לכך ששמן הזית מועדף בהדלקת נרות שבת ונרות חנוכה (מסכת שבת דף כו, עמוד א). חנוכייה שנרותיה דולקים בשמן זית ברוב הכרמים מתבצע קטיף אשכולות הענבים בידיים. בעונת הבָּצִיר מסייעים לבעלי הכרם בני משפחה, ידידים ועובדים רבים. מבט מעמיק זיתים ושמן זית באזור הים התיכון מגדלים כרמי זיתים כבר אלפי שנים, ומשתמשים בפרי הזַיִת ובשמן המוּפק ממנו. מאזור זה הופצו הזיתים אל העולם כולו. באתרים אַרְכֵאוֹלוֹגיים רבים באזור נמצאו שרידים של בּתֵי בַּד שבהם יִיצְרוּ את השמן. כיום ממשיכים לייצר שמן זית בכל ארצות הים התיכון גם בדרכים שהיו מקובלות בעבר וגם במפעלים מודרניים. 175
|
|