קראו בכותר - אנשים ויישובים : מדריך למורה
17
   ג . קריאת כותרות וכותרות משנה  לכותרות יש חשיבות בכל טקסט , והן עשויות לסייע להבנת הטקסט ולארגונו . תלמידים רבים נוטים  לדלג על הכותרות , ולכן פעילות מכוונת העוסקת בכותרות עשויה לתרום להבנת הרעיונות המרכזיים  ולהתמקדות בעיקר .  הכותרות שבטקסט מוסרות ללומד תמצית של מידע , והן יכולות לשמש נקודת מוצא טובה לתיאום  ציפיות ולהעלאת שאלות . תלמיד ששואל שאלות לפני קריאת הפרק הוא תלמיד פעיל ומעורב בלמידה .  העלאת השאלות בשלב ראשוני זה של תהליך הלמידה גם נותן למורה הזדמנות לברר מהו הידע הקודם  של התלמידים בנושאים המרכזיים של הפרק .  הצעה למהלך פעילות - במליאת הכיתה או בקבוצות  . 1 קריאת הכותרות של סעיפי הפרק וניסוחן כשאלות . התלמידים יכולים להעלות גם שאלות נוספות  שהם מצפים לקבל עליהן תשובות במהלך לימוד הפרק .  . 2 ריכוז השאלות שהעלו התלמידים .  . 3 חיפוש התשובות בפרק . אם התלמידים אינם מוצאים תשובות לשאלות , אפשר לבקש מהם להציע  השערות מדוע החומר הזה חסר .  ב . הקניית מיומנויות וכישורים  התכנית מזמנת לתלמיד את האפשרות לרכוש במהלך הלימוד מיומנויות וכישורים מתחום הגאוגרפיה ,  וביניהן הפקת מידע ממקורות מידע שונים , ובכלל זה איסופו , ארגונו , עיבודו וניתוחו . אמצעי הלמידה  המגוונים יוצרים סביבה לימודית עשירה ועדכנית . המידע מופיע בצורות ייצוג רבות : לצד הטקסטים  שולבו מפות , שהן ״כלי העבודה״ המרכזי בגאוגרפיה , וכן שפע של תמונות , טבלאות , גרפים ודיאגרמות .  בסביבה כזו המורה יכול להנחות ולכוון את התלמידים לפעילויות שונות המחזקות מיומנויות של אוריין  מידע , כגון : זיהוי מקורות מידע , פיתוח אסטרטגיות חיפוש יעילות , ארגון ועיבוד המידע בהתאם לצרכים  ולמטרות , מיזוג המידע החדש שהושג עם הידע הקודם , שימוש במידע לצורך פתרון בעיות , וכדומה .  דפי מושגים  אפשר להכין לכל מושג דף שבו התלמידים מסבירים וממחישים את המושג באמצעות תמונות , איורים ,  כתבות , מושגים נלווים , הבעת דעה , ועוד . הכנת דף מושג היא פעילות אקטיבית והתנסות מעשית חשובה  בתהליך הלמידה .  לתשומת לבכם :  - חשוב להכין לתלמידים דף הכוונה ובו הצעות רבות לדרכים שונות להמחשת המושג .  - לצורך הכנת הדף אפשר להשתמש במפתח המושגים , המכיל הפניות למרבית המקומות בספר שהמושג  מופיע בהם .  - אפשר לאסוף את דפי המושגים בקלסר כיתתי .  - מדי שבוע אפשר להציג בפינת המושגים דף מוצלח במיוחד . - בעזרת דפי המושגים אפשר לחזור על המושגים שנלמדו .
   ה . דיון דילמה  דילמה נוצרת כאשר קיימים ערכים סותרים או השקפות-עולם מנוגדות . במקומות אחדים בספר מופיעות  דילמות , וכדאי לעסוק בהן בטכניקת ההוראה-למידה הנקראת ״דיון . דילמה״  הצעה למהלך פעילות :  שלב א : שיחה במליאת הכיתה , לשם בירור מהות הדילמה . בשיחה הזאת יש להעלות באופן ברור וחד-  משמעי את הערכים והשקפות-העולם המנוגדים זה לזה .  שלב ב : התלמידים נחלקים לשלוש קבוצות דיון :  . 1 קבוצה ובה כל התלמידים המצדדים בערך האחד .  . 2 קבוצה ובה כל התלמידים המצדדים בערך האחר .  . 3 קבוצה ובה התלמידים שלא החליטו החלטה חד-משמעית .  בכל קבוצת דיון התלמידים מעלים את הנימוקים לתמיכתם בערך הזה או האחר .  שלב ג : התלמידים יושבים בשלוש הקבוצות במליאת הכיתה ודנים בדילמה . חשוב מאוד לשלב  בדיון הזה משחקי תפקידים וויכוחים בין מספר מצומצם של משתתפים ( שאר תלמידי הכיתה  צופים . (  שלב ד : מאפשרים לתלמידים ששינו את דעתם במהלך הדיון לשנות את מקומם , ולהסביר מדוע שינו  את דעתם .  שלב ה : התלמידים מסכמים בכתב את הדעות השונות , ומביעים את דעתם האישית המנומקת .  ד . סיעור מוחות  הפסיכולוגיה של הלמידה מדגישה כי כל למידה חדשה מבוססת על ידע קודם , ומשתלבת בו . כדי  שהלמידה החדשה תיטמע במבנה הקוגניטיבי הקיים אצל הלומד , חשוב לבצע מהלך מכוון של קישור  בין הישן לחדש . אחת הטכניקות המתאימות לכך היא ״ סיעור . מוחות״ באמצעות סיעור מוחות הלומדים  מעלים ידע , עמדות ותחושות סביב נושא בדרך אסוציאטיבית , החומר החדש נטמע במערכת מוכרת  של הקשרים וכך מתאפשרת למידה משמעותית . טכניקה זאת תורמת להשתתפות פעילה של מרבית  התלמידים בכיתה , שכן היא מעודדת שיתוף באסוציאציות אישיות , שהן נחלתו של כל תלמיד .  הצעה למהלך פעילות - ביחיד , בקבוצה או במליאת הכיתה  . 1 התלמידים מעלים אסוציאציות אישיות , בקבוצה או במליאת הכיתה . לאחר מכן אוספים ומארגנים  את האסוציאציות שהועלו , מאתרים כפילויות וחפיפות ביניהן , וממיינים אותן לקטגוריות .  . 2 על סמך האסוציאציות שהועלו ומוינו אפשר להעלות השערות לגבי תוכני הלמידה הצפויים או להציב  שאלות שיובילו למעורבות רבה יותר בלמידה . בסיום לימוד הפרק חשוב לחזור לסיעור המוחות המקורי , להרחיבו באמצעות הידע החדש ולהשמיט את המיותר והמוטעה .
   ו . שילוב אקטואליה בלימוד הנושא  לנושאים רבים בספר ״ אנשים ויישובים״ יש ביטוי בחיי היום-יום ובאמצעי התקשורת , וחשוב מאוד לשלב  חומרים אקטואליים במהלך הלימוד . לשילוב האקטואליה מטרות שונות :  - עדכון נתונים ותופעות .  - העשרת הנושאים הנלמדים .  - הבלטת הרלוונטיות של הנושאים הנלמדים .  - בחינת הנושאים המצויים על סדר היום הציבורי .  - יישום החומר הנלמד .  - לימוד בדרך מעניינת .  - מטרות נלוות : היכרות עם שפת התקשורת ושימוש מושכל וביקורתי באמצעי התקשורת .  אפשר לשלב אקטואליה בלימוד הנושא בדרכים שונות :  . 1 לשלב ידיעות רלוונטיות לנושאי הספר באופן שוטף במהלך הלימוד : בראשית השיעור , במהלכו או  בסיומו .  . 2 לאסוף ולנתח קטעי אקטואליה בנושא מסוים .  . 3 להפיק כתב-עת בנושא ״ אוכלוסייה״ – אפשר לבחור קבוצה של תלמידים שתשמש מערכת של עיתון  ולהוציא מעין כתב-עת בנושא , ובו אסופה של ידיעות . לכתב-העת אפשר להמציא שם ואף להפיץ אותו  בין תלמידי הכיתה והשכבה ( המערכת יכולה להיות כיתתית או שכבתית . (  . 4 לבצע פרוייקט מקיף , שיתמשך לאורך תקופת הלימוד ויכלול שלבים אחדים : איסוף , מיון ועיבוד .  הצעה למהלך פעילות :  איסוף - כבר בראשית הלימוד , לאחר היכרות ראשונית עם נושאי הספר , מבקשים מן התלמידים לאסוף  קטעי מידע ולסמן על כל ידיעה את המקור והתאריך . כדאי שגם המורה עצמו ייקח חלק פעיל בתהליך  האיסוף .  מיון - התלמידים דנים בעקרונות מיון אפשריים וממיינים את הידיעות שאספו על פי העקרונות  שנבחרו . לדוגמה , מיון לפי פרקי הספר , לפי נושאים כלליים , לפי סוגי היישובים ועוד . תהליך המיון  יכול להתבצע במליאת הכיתה או בקבוצות .  עיבוד החומר והצגתו - החומר יעובד על-פי כמה נקודות . למשל :  - זיהוי עיקרי הדברים  - פירוש הדברים  - הקשר לנושאי הספר  - קישור להתנסויות אישיות  - ביקורת והערכה  - חיזוי מגמות לעתיד על סמך הטקסט  אפשר להציג את החומר בדרכים שונות : בקלסר , על גבי פלקט , במצגת , וכדומה . הצגת החומר יכולה לשמש בסיס להערכת התלמידים .
אנא המתן/י... הספר בטעינה