עמוד:62

62 גידולים נפוצים במפה שבעמ 63 תמצאו כמה גידולים חקלאיים שמגדלים כמעט בכל ארצות הים התיכון. גידולים אלה הפכו למעין "סמל מסחרי" של הים התיכון. נסקור בקצרה כמה מהם. זיתים ושמן זית באזור הים התיכון מגדלים כרמי זיתים כבר אלפי שנים, ומשתמשים בפרי הזית ובשמן המופק ממנו. מאזור זה הופצו הזיתים אל העולם כולו. באתרים ארכאולוגיים רבים באזור נמצאו שרידים של בתי בד שבהם ייצרו את השמן. כיום ממשיכים לייצר שמן זית גם בדרכים המסורתיות וגם במפעלים מודרניים בכל ארצות הים התיכון. כרמי גפנים גם הגפן הוא גידול עתיק יומין באזור הים התיכון. כבר בספר בראשית )ט, 21-20( מסופר: ”ויחל נח איש האדמה ויטע כרם וישת מן היין..." ואמנם, בחפירות הארכאולוגיות הרבות שנעשו באזור נמצאו בורות חצובים בסלע, ששימשו לדריכת הענבים ולהכנת יין. בור כזה נקרא ”גת". בארצות הים התיכון מגדלים כיום סוגים רבים של גפנים - הן לאכילת הענבים, הן לייבושם לצימוקים, והן להכנת יינות משובחים. תעשיית היין צוברת תנופה ופרסום, ומדי פעם נערכים פסטיבלים, תערוכות ותחרויות של יינות. באיטליה, בספרד ובמיוחד בצרפת, שותים הרבה יין, ואזורי הכרמים והיקבים הפכו לאתרי תיירות אשר רבים באים לסייר בהם, לטעום וללמוד. ברחבי אזור הים התיכון אפשר למצוא עצי זית עתיקים בני מאות שנים, שגזעם עבה ומעוקל. בתמונה: זית עתיק מן הגליל, ישראל ברוב הכרמים מתבצע קטיף אשכולות הענבים בידיים. בעונת הבציר מסייעים לבעלי הכרם כל בני המשפחה, הידידים ועובדים רבים

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר