עמוד:158

158 משימה 7 | מאזן מים בגוף . פליטה וקליטה של מים בגוף . מהו המקור העיקרי לקליטה של מים בגוף האדם ? א . מהו התהליך העיקרי לפליטה של מים מגוף האדם ? . . 2 מכירים את תחושת הצמא שמתעוררת מייד לאחר אכילת חטיף מלוח ? זה קורה מכיוון שבחטיפים מלוחים יש הרבה מלח וכמעט אין מים ( פחות מאחוז אחד ! ) . כשאנחנו אוכלים מזון כזה, קולטני הטעם בלשון מזהים את המליחות ושולחים אות עצבי למוח . במקביל, המוח מקבל מידע נוסף מחיישנים בגוף שמזהים עלייה ברמת המלחים בדם . השילוב הזה מפעיל את תחושת הצמא, שמעודדת אותנו לשתות מים ולשמור על איזון בגוף . לעומת זאת, כשאנחנו אוכלים מזונות טריים כמו מלפפון או תפוח, שמכילים כ - % 90 - % 95 מים, הם מספקים נוזלים לגוף ועוזרים להפחית את תחושת הצמא . מהו המשפט הנכון מבין המשפטים הבאים ? אכילת חטיף צ'יפס גורמת לירידה בריכוז המלחים בדם ולכן תחושת הצמא פוחתת . א . אכילת מזונות שתכולת המים בהם גבוהה, כמו מלפפון או תפוח, מסייעת בהפחתת תחושת הצמא . באמצעות הוספת נוזלים לגוף . המוח מקבל מידע מקולטני הטעם בלשון וגם מחיישנים בגוף על עלייה ברמת המלחים בדם . ג . שתיית מים לאחר אכילת חטיף מלוח אינה משפיעה על תחושת הצמא . ד . . 3 חוקרות וחוקרים רצו לבדוק את השפעת טמפרטורת הסביבה על קצב ההזעה בבני אדם . הם תכננו ניסוי שבו קבוצת מתנדבים שהתה בחדר עם בקרת טמפרטורה למשך 30 דקות, בשלוש טמפרטורות שונות : C ,20 0 C 0 ,30 ו - C 0 40 . המשתתפים נשקלו לפני ואחרי כל מפגש, וכמות ההזעה חושבה על פי ההפרש במשקל . מהי שאלת החקר של ניסוי זה ? א . זַהו את הגורם המשפיע ואת הגורם המושפע בניסוי . . ציינו שני גורמים שצריכים להישמר קבועים במהלך הניסוי והסבירו מדוע זה חשוב . ג . מהי השערתכם לגבי תוצאות הניסוי ? נמקו . ד . כיצד תוצאות ניסוי זה יכולות לסייע לנו להבין את מנגנון ויסות הטמפרטורה בגוף האדם ? ה . פ ר ק 5 : מ א נ י ה ח ו ם ו ה מ י ם ג ו ף ה א ד ם

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר