עמוד:191

מכוני טיהור קטנים וגדולים קיימים במקומות רבים סביב הים התיכון - ממכוני טיהור קטנים בערים קטנות, ועד למפעלי טיהור גדולים המטהרים מֵי בִּיוּב של אזור גדול. בתמונה: בּרֵכוֹת טיפול במֵי בִּיוּב בפורטוגל • טיהור שְפָכִים: טיפול במֵי הבִּיוּב (שפכים) וטיהוּרָם במכוֹנִים מיוחדים, עד שהם הופכים למים שאפשר להשתמש בהם שימוש חוזר בהַשְקָיַית גידולים חקלאיים ובייצור מוצרי תעשייה. פעולה זאת נפוצה בכל מדינות הים התיכון, ויש לה שלושה יתרונות: היא מאפשרת שימוש חוזר במים, היא מוֹנעת את חדירת מֵי הבִּיוּב לאדמה ואת זיהום מֵי התהום, והיא מאפשרת להזרים לנחלים מים מטוהרים ולא מֵי בִּיוּב מזוהמים. • התפלת מֵי ים: סִינוּן מֵי הים, והוצאת המלחים המצויים בהם. הדרך הזאת היא האמצעי הטוב ביותר להפקת מים באיכות גבוהה - מים הראויים להַשְקָיָה ואפילו לשתייה. יתרונה של פעולת ההַתפָלה הוא בכך שיֵש מֵי ים בכמויות עצומות. החיסרון של השיטה הוא במחירה הגבוה, אבל טכניקות ההַתפָלה הולכות ומשתכללות ונראה כי מחיר ההַתפָלה יֵלך ויֵרד. באזור הים התיכון מצויים כיום מפעלים להתפלת מֵי ים במדינות רבות, למשל בישראל, בקפריסין ובמצרים. 1 עיינו במפות האקלים שבעמודים 162 - 163 וציינו ארבע מדינות באזור הים התיכון, שהאקלים השׂורר בהן הוא אקלים הגורם למחסור חמוּר במים. 2 בעיית המחסור במים מוכּרת לנו, תושבי מדינת ישראל, היטב. ציינו שלוש שיטות או דרכים לחיסכון במים. 191

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר