עמוד:218

הרעב רעב הוא מצב ביולוגי שבו האדם חש צורך באוכל . כל מי ש"דילג" על ארוחה או צם לזמן מה , מכיר תחושה זו . אבל תופעת הרעב שנתמקד בה בפרק זה היא מצב קיצוני של מחסור במזון לאורך זמן . זהו מצב של תת תזונה , * שבו האדם צורך לאורך זמן ממושך כמות קלוריות ( אנרגיה ) הנמוכה מהמינימום הנדרש לקיום חיים בריאים . סוג נוסף של רעב מכונה " רעב סמוי" . * במצב זה אין לכאורה מחסור במזון ובאנרגיה , אך התפריט שממנו האדם ניזון מכיל מגוון מזונות מצומצם , לעתים אותו אוכל דל מדי יום ביומו . כתוצאה מכך , הגוף אינו מקבל את אבות המזון ( הוויטמינים והמינרלים ) הנדרשים לתפקוד תקין ולבריאות טובה . שני סוגי הרעב מביאים לתחלואה , למומים ואף למוות . עם זאת , הרעב הסמוי כשמו כן הוא - לעתים קרובות קשה להבחין בו , ולכן הוא מזעזע את המתבוננים מבחוץ פחות מאשר הרעב הגלוי . רעב הוא בדרך כלל תוצאה של עוני קיצוני המונע מאנשים להשיג את מוצרי המזון הבסיסיים ביותר עבורם ועבור בני משפחתם . אוכלוסייה עצומה של בני אדם , רובה במדינות התת-מפותחות , מצויה ברגע זה במצב של רעב מתמשך . אוכלוסייה גדולה נוספת מצויה כרגע במצב של עוני מתון יותר , שאינו כולל רעב , אך היא יכולה להידרדר למצב של רעב כתוצאה משינויים פתאומיים בתנאי המחיה - למשל עליית מחירי המזון או פגעי טבע שונים ( בצורת , שיטפון וכדומה . ( גם במדינות מפותחות ישנה אוכלוסייה ענייה הסובלת מתזונה לקויה ומרעב . בארה"ב , למשל , בשנת , 2009 אחד מכל 8 אנשים ( אחד מכל 4 ילדים (! היה זקוק לתלושי מזון במימון ממשלתי כדי לקנות לעצמו אוכל . ההבדל המהותי בין הרעבים במדינות הפחות-מפותחות לרעבים במדינות המפותחות הוא הנגישות לסיוע ועומק הרעב , ועל כך בהמשך . ביטחון תזונתי ארגונים בין-לאומיים הנלחמים בתופעת הרעב , כגון תכנית המזון העולמית של האו"ם , ) WPF ( שואפים להביא את אוכלוסיית העולם למצב של ביטחון תזונתי * מצב שבו יש לכל בני האדם באוכלוסייה נגישות פיזית וכלכלית לכמות מספקת של אוכל מזין המאפשרת להם לקיים אורח חיים בריא ופעיל . ארבעת התנאים הבסיסיים למצב זה הם : כמות מספקת של מזון . אספקה סדירה של מזון , ללא תנודות עונתיות או שנתיות . נגישות למזון וקיומם של אמצעים ( פיזיים וכלכליים ) להשיגו . איכות סבירה ובטיחות תברואתית של המזון . כשאחד או כמה מהתנאים הללו לא מתקיימים , עבור אדם בודד או עבור אוכלוסייה שלמה , שורר מצב של חוסר ביטחון תזונתי . כיום , קבוצות אוכלוסייה גדולות ורבות מצויות במצב של חוסר ביטחון תזונתי . כלומר , הן סובלות מרעב כרוני ( רעב ממושך . ( מיהן האוכלוסיות הסובלות רעב יותר מאחרות ? כיצד מודדים רעב וכיצד נוכל לאמוד את מצבן היחסי של קבוצות שונות בעולם ביחס לשאיפה לביטחון תזונתי ? נציג שלושה מדדים למצבי רעב העונים על שאלות אלה . תת תזונה - מצב שבו צריכת האנרגיה של אדם נמצאת לאורך זמן מתחת למינימום הדרוש לקיום חיים בריאים . רעב סמוי - מצב תזונתי לקוי שבו המזון הנצרך אינו מכיל את הוויטמינים והמינרלים הדרושים לגוף לשם תפקוד תקין . במצב זה האדם אינו סובל מתחושת רעב וממחסור באנרגיה , אך הוא צפוי לפתח מומים ומחלות ואף למות . ביטחון תזונתי - מצב שבו לאנשים יש גישה בטוחה לאוכל מזין בכמויות הנדרשות לגדילה ולהתפתחות נורמלית ולחיים פעילים ובריאים . ? חפשו באינטרנט מידע על מחסור בוויטמין אחד A , B , C , D , E ) או ( K ועל מחסור במינרל אחד ( אבץ , יוד , ברזל , סידן או אחרים . ( בדקו כיצד נוצר מחסור שכזה ומהן השלכותיו . נשים כפריות מבשלות "מורי , " תבשיל אורז שהוא מזון בסיסי בבנגלדש

ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט. המינהל הפדגוגי. האגף לתוכניות לימודים


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר