עמוד:135

תקופה שנייה : במשך אלפי שנים , מאז המהפכה החקלאית הראשונה , קצב גידול האוכלוסייה היה פחות או יותר קבוע , אבל מאז מחצית המאה ה18- החלה תקופה נוספת של גידול מהיר באוכלוסייה בעולם . החוקרים משייכים זינוק זה למהפכה החקלאית השנייה , * שהתרחשה באירופה בין המאה ה17- למאה ה19- ) ובמקומות אחרים בעולם בזמן אחר , ) ובעיקר למהפכה התעשייתית , * שהחלה באנגליה בסוף המאה ה18- והייתה נקודת מפנה בתולדות האנושות בתחומים רבים . בתקופה זו כבר היה קשר רצוף בין מרבית חלקי העולם , דבר שאפשר התפשטות מהירה של חידושים והמצאות ברחבי העולם . המהפכה החקלאית השנייה והמהפכה התעשייתית התאפיינו במעבר מייצור ידני של מוצרים בכמויות קטנות לייצור המוני בעזרת מכונות . המיכון בחקלאות הביא לעלייה בייצור ובתפוקה החקלאית ולהיווצרות עודפי מזון גדולים . המיכון בתעשייה הביא לגידול בייצור מוצרים , לעלייה בביקוש לסחורות ולהרחבת המסחר המקומי והבין-לאומי . כל אלה הביאו לעלייה ברמת החיים , לאספקת מזון קבועה ולתנאים מתאימים לגידול של האוכלוסייה . במקביל להתפתחותם של ענפי החקלאות והתעשייה חלו בתקופה זו גם שיפורים בתחומי המדע , התברואה והרפואה . שיפורים אלו הביאו לפיתוח תרופות , חיסונים ואמצעים לטיפול רפואי כמו ניתוחים , שכתוצאה מהם הודברו מחלות ומגפות כמו כולרה , אבעבועות שחורות ודבר . כמו כן , פותחו מערכות תברואה כמו מערכות להובלת מים , לטיהור מי שופכין ולסילוק אשפה . כל אלה גרמו להקטנת שיעורי התמותה ולגידול אוכלוסייה מהיר . למעשה , מאז המהפכה התעשייתית , לפני כ200- שנה , ממשיכה אוכלוסיית העולם לגדול במהירות ) ראו שוב גרף בעמוד . ) 131 הסיבות לכך הן תמורות נוספות בחקלאות , כמו המהפכה החקלאית השלישית , * המהפכה הירוקה , * תמורות בתעשייה , בטכנולוגיה ובמיוחד ברפואה , שמביאות לגידול ניכר בייצור המזון , שיפור בתברואה ובאיכות החיים והקטנת התמותה . אמנם משנות ה80- של המאה ה20- חלה ירידה בשיעור הריבוי הטבעי העולמי ולכן יש ירידה בקצב גידול האוכלוסייה בעולם , אבל במספרים מוחלטים , האוכלוסייה העולמית ממשיכה לצמוח . המהפכה התעשייתית - תהליך הדרגתי של מעבר משיטות ייצור מיושנות ) ידניות ( לשיטות ייצור חדישות ) ממוכנות . ) תהליך זה החל באנגליה לקראת סוף המאה ה18- ומשם התפשט לרחבי העולם . בתקופה זו החל תהליך של מעבר המוני של חקלאים מהכפר לעיר ) תהליך העיור . ) מהפכה חקלאית שנייה - תהליך שהתרחש באירופה בין המאה ה17- למאה ה . 19- בתקופה זו התרחש גידול ניכר בייצור ובתפוקה החקלאית , בעיקר בעקבות התפתחות המיכון והטכנולוגיות החקלאיות , מעבר לעיבוד על ידי משקי בית ושימוש בשיטות מודרניות כמו מחזור זרעים . מהפכה חקלאית שלישית - תהליך שהתרחש במהלך המאה ה20- וחולל שינויים מרחיקי לכת שהפכו את החקלאות המסורתית לחקלאות מודרנית , "תעשייתית . " החקלאות התעשייתית מאופיינת בעלייה ניכרת של יבולי המזון לכל יחידת שטח , בשימוש בטכנולוגיות מתקדמות עתירות ידע ואנרגיה , בצמצום כוח העבודה , במסחר בין-לאומי נרחב , בתוצרת חקלאית מגוונת , ובירידה במחירי התוצרת החקלאית . המהפכה הירוקה - מאמץ בין-לאומי הכולל השקעות של הון והדרכה , שנועד להגדיל את התפוקה של גידולי המזון במדינות הפחותמפותחות . בתחילת המאה ה20- ייצר איכר אחד מזון ל 2 . 5- נפשות ; ואילו בתחילת המאה ה21- איכר אחד יכול לספק מזון ל130- נפש . טרקטור המבצע כמה פעולות בעת ובעונה אחת : חריש , זריעה ודישון המיכון בחקלאות הביא לעלייה בייצור ובתפוקה החקלאית מתן חיסון במרפאה בזכות התרופות האנטיביוטיות , בעיקר הפנצילין , ירדה התמותה ממחלות חיידקיות ומזיהומים

ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט. המינהל הפדגוגי. האגף לתוכניות לימודים


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר