עמוד:15

מים מלוחים - מים שמצויה בהם כמות רבה של מלחים. ג. מים מלוחים יותר ומים מלוחים פחות מי הים הם מים מלוחים - את זאת כולם יודעים. מה שלא כולם יודעים הוא שבכל סוג של מים יש מלחים. אבל כמות המלחים המצויה במי הים גדולה מכמות המלחים המצויה במימיו של אגם או של נחל. מידת המליחות של מי הים התיכון אינה אחידה - בחלקו הדרומי ובחלקו המזרחי המים מלוחים יותר מאשר בחלקו הצפוני. לכך יש שתי סיבות: .1בכל חלק מתווספת אל הים כמות שונה של מי גשמים. מצפון לים התיכון שורר אקלים קר, גשום ואף מושלג. על כן הנהרות הרבים הזורמים שם מובילים אל הים כמויות גדולות של מי גשמים ומי הפשרת שלגים. כך מתווספת באזור זה אל הים כמות רבה של מים, ואלה מתערבבים במי הים המלוחים ומפחיתים את מידת המליחות שלהם. לעומת זאת בחלקו הדרומי של הים התיכון שורר אקלים חם, וכמעט שלא יורדים בו גשמים. באזור זה זורמים בעיקר נחלים, ואל הים התיכון נשפך רק נהר גדול אחד - הנילוס. כך מגיעה באזור זה אל הים התיכון רק כמות מועטה של מים, ולכן מי הים שם מלוחים יותר. .2בכל חלק מתאדה כמות שונה של מי ים. כאשר מי הים מתאדים, ריכוז המלחים במים הנותרים גדל והם מלוחים יותר. וככל שחם יותר כן ההתאדות גדולה יותר והמים נותרים מלוחים יותר. מאחר שהאקלים בחלקיו השונים של הים התיכון אינו אחיד - בכל חלק של הים מתאדה כמות מים שונה: בחלקו הדרומי של הים, שבו האקלים חם ויבש - ההתאדות גדולה יותר ומי הים מלוחים יותר מאשר בחלקו הצפוני. כאשר מייבשים את מי הים, מקבלים את מה שנותר ולא התאדה - המלח. במפעלים הסמוכים אל חוף הים התיכון מייצרים מלח לשימושים שונים, ובעיקר מלח לתיבול האוכל שאנו אוכלים. בתמונה: עופות הפלמינגו, חובבי המים המלוחים, משתכשכים בב רכות לאידוי המים שבמפעלי המלח בעתלית 15

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר