מתוך:  > אביב חדש 7 > חלב

עמוד:29

להמנע מכל עבודה בחל המועד , ואלו יהודי בבל נהגו לפי דעת החכמים . אין עורכים חתנות בימי חל המועד , על פי הכלל " אין מערבבין שמחה בשמחה", אולם גם אין מקימים בהם מנהגי אבל . בתפלת " שמינה - עשרה " ובברכת המזון מוסיפים את התפלה " יאלה ויבוא". אחרי תפלת שחרית אומרים בפסח " חצי - הלל", ובסכות " הלל שלם", וקוראים בתורה בפרשת החג . אחר כך מתפללים תפלת " מוסף " כמו בחג . היהודים הספרדים , וגם האשכנזים " החסידים", אינם מניחים תפלין בחל המועד , ואלו האשכנזים כן מניחים ( בחוץ - לארץ , אבל לא בארץ ) , אולם גם אלה חולצים אותן לתפלת מוסף . בישראל ימי חל המועד הם ימי חפשה מלמודים , והולך ונפוץ המנהג להפכם גם לימי חפשה מעבודה , המקדשים לטיולים ולבלויים . אבלות ברכת המזון סכות פסח שחרית ומוסף שמונה - עשרה שמחת תורה תפלין חלב נוזל מזין המפרש מבלוטות מיחדות הנמצאות בגופן של נקבות ממחלקת היונקים . החלב הוא מזון חשוב לאדם . הוא מכיל סידן , מים , חלבונים , שמנים , סכר - המכנה סכר חלב , זרחן , וכן ויטמינים ומינרלים . בני האדם שותים בעקר את חלב הפרה . יש ארצות ששותים בהן גם חלב עזים . בהודו , בסין ובמצרים חולבים את נקבת התאו , ובצפון אירופה את נקבת האיל הביתי . בארצות שונות עושים גבינה מחלב כבשים . החלב - אחזקתו ופסטורו החלב הוא המזון היחיד של התינוקות הרכים , היונקים משדי אמותיהם או נזונים בחלב פרה הנתן להם בבקבוק יניקה . גם בשנים הבאות של הגדילה וההתפתחות החלב הוא מרכיב חשוב במזונם של הילדים . מלבד החלב אנו מרבים להשתמש גם במוצרי חלב : גבינות למיניהן , חמאה , גלידה , לבן , יוגורט , שמנת , חלב מרכז ועוד . החלב שאנו שותים מכיל כשלושה אחוזים שמן , אך בשוק מצוי גם חלב רזה המכיל רק אחוז אחד של שמן . בחלב הטרי יש חידקים הגורמים במשך הזמן להחמצתו , ועל כן חשוב לשמר על טריותו על ידי קרור . החלב עלול להעביר מחלות מדבקות , ויש להקפיד ולשמר על הנקיון והגהות ( היגינה ) במשק ובמחלבה . המדען הצרפתי , לואי פסטר , גלה שאפשר לקטל את החידקים המצויים בחלב על ידי חמומו עד לכ - 70 מעלות צלסיוס למשך 5 1 - 30 דקות , ושיטה זו נקראת על שמו - פסטור . תהליך זה קוטל את רב החידקים שבחלב . כדי לקטל את כלם , יש לחמם את החלב לטמפרטורה של 100 מאלות צלסיוס , ותהליך זה נקרא עקור . אולם תהליך העקור הורס גם מקצת החמרים המזינים המצויים בחלב . מהפרה לחנות בימים הראשונים לאחר שהפרה ממליטה , מכיל החלב שלה קולוסטרום . חמר זה מעניק הגנה לחלב מפני מחלות שונות . כעבר זמן - מה מקבל החלב את צורתו וצבעו . המכרים . את הפרות חולבים במשך תשעה או עשרה חדשים לאחר ההמלטה . החליבה נעשית ביד או במכונת חליבה המחברת אל עטיני הפרה . מן המשק מובילים את החלב במכלים גדולים אל המחלבה , ובה הוא עובר תהליך פסטור . לאחר מכן ממלאים בי בקבוקים , שקיות פלסטיק או מכלי קרטון ומשוקים אותו לחניות . תעשית החלב היא ענף חשוב של החקלאות באזורים הממזגים של העולם , שאקלימם מתאים לגדול עשבי מרעה . באזורים אלה טפחו גזעים משפרים של פרות הנותנות תנובה גדולה . תעשית החלב בישראל מפתחת מאוד . ברפתות המתחכמות מגדלים פרות משבחות שטפחו במיחד ליצור תנובת חלב גבוהה ואיכותית . הפרה הישראלית מחזיקה בשיא עולמי של יצור חלב - כעשרת אלפים ליטרים בשנה . סך כל יצור החלב השנתי בישראל הוא כמיליארד ליטרים , המופקים מכ - 100 אלף פרות . פרות אלו גדלות כיום רק למעלה : בעבר היו חולבים את הפרה בזמן שהעגל היה יונק וגורם להורדת החלב , עם הזמן למד האדם לגרום להורדת החלב לעטין בכף ידו ( בתמונה ) . היום נעשה הדבר במכונות חליבה משוכללות . למטה : פרת החלב מגזע הולשטיין ( בתמונה ) היא הפרה העשירה ביותר בתנובת החלב . גזע הולשטיין פותח במשן מאות שנים בהולנד , בתנאי אקלים ומזון מעולים ,

אנציקלופדיה אביב בע"מ


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר