מתוך:  > אביב חדש 3 > בירה

עמוד:82

בירה משקה אלכוהולי המיצר על ידי התססת תמצית של זרעי שעורה או מיני דגן אחרים , הנובטים בעזרת שמרים . האדם מיצר בירה זה אלפי שנים . סופרי הממלכה הקדומה , שומר , כנו את הבירה עוד באלף ה - 4 לפני הספירה בשם " המשקה המביא שמחה " בעולם העתיק היתה נפוצה בעקר בירה העשויה משעורה . בתלמוד , שבה מכנה הבירה " שכר " , נזכרים שני מיני בירה . שכר שעורים ושכר תמרים . בימי הבינים היתה הבירה משקה סמיך , שדמה למאכל יותר מאשר למשקה . גם תכולת האלכוהול שבבירה היתה גדולה הרבה יותר מאשר בימינו . במשך מאות שנים היתה הבירה הסמיכה והמזינה פריט חשוב בתפריטם של תושבי אירופה בדרך כלל היו המים באירופה מזהמים ובירה היתה משקה היפה לבריאות יותר מן המים . משקאות דומים לבירה , המיצרים מצמחים שונים , היו מקבלים במקומות רבים בעולם בעבר ומקבלים גם היום בקרב שבטים באפריקה ובאמריקה התיכונה הבירה מיצרת במינים רבים הנבדלים זה מזה בטעמם ובהרכבם . רב סוגי הבירה מכילים בין אחוז אחד לששה אחוזים כהל בגלל תכולת האלכוהול הנמוכה אין הבירה משקה כה משכר כמשקאות אלכוהוליים אחרים . אולם בהחלט נתן להשתכר ממנה בעקבות שתיה מפרזת ידועה גם הבירה השחרה , או בירה מלט , המכילה סכר רב יותר וחסרה את צמח הכשות המצוי בסוגים האחרים . יצור הבירה משרים את גרעיני השעורה במים במשך שלוש יממות . לאחר מכן מניחים אותם בשכבה דקה עד שהם נובטים . בעת הנביטה הופך העמילן שבזרעים לסכר מיבשים את הגרעינים שנבטו - הנקראים לתת - טוחנים אותם , ואחר כך מבשלים אותם במים . לאחר הבשול מתקבלת תמסת סכר שנתן להתסיס אותה . התסיסה היא תהליך כימי שבו הופך חלק מן הסכר שבתמסה המתססת לכהל . לתהליך התסיסה גורמים יצורים או צמחים זעירים - חידקים או פטריות בתהליך זה נוצר גם הגז פחמן דו - חמצני שבזכותו הבירה היא משקה תוסס ומעלה קצף . התסיסה מתבצעת בחביות מיחדות , שיוצקים אליהן את תמסת הלתת לאחר שהצטננה לתמסה מוסיפים שמרים וצמח הנקרא כשות המעניק לבירה את טעמה המריר , וכן חמרי טעם נוספים . את הבירה משהים בחבית במשך 8 עד 12 ימים . לאחר מכן שומרים אותה בטמפרטורה נמוכה - בין חצי מעלה לשתי מעלות צלסיוס - במשך שלושה חדשים נוספים . בתקופה זו ממשיך תהליך התסיסה בקצב אטי . לאחר מכן שוב מרתיחים את הבירה כדי לפסטר ( לחטא ) אותה , מסננים אותה , ולעתים מוסיפים לה עוד גז פחמן דו - חמצני . בתם התהליך הזה מוזגים את המשקה לבקבוקים או לפחיות , סוגרים , והוא מוכן לשווק . אלכוהוליזם דגניים חידקים פסטור שמרים בירוביג'ן מחוז יהודי אוטונומי במזרח סיביר , הנחשב עד היום לאזור אוטונומי יהודי . בירוביג'ן הוא חבל יהודי אוטונומי במזרח הרחוק של רוסיה , שטחו 36,000 קילומטרים רבועים וחלק נכר ממנו מכסה בצות . שליש ממנו מיער . המחצבים . עפרות ברזל , פחם , זהב , בדיל ושיש . האקלים קשה - קר מאוד בחרף , חם בקיץ . התושבים עוסקים בחקלאות , יערנות , ציד , דיג , נסור עצים ועבודם , הפקת מחצבים ותעשיות שונות בשנת 1928 החליטה ממשלת ברית - המועצות ליעד את בירוביג'ן לישוב יהודי אוטונומי . שלוש סבות היו להחלטה זו : לישב חבל ארץ שהיה מאכלס בדלילות , לתת גם ליהודים מרכז משלהם , מאחר שחקת ברית - המועצות הכירה רק במעוטים היושבים בשטחים מסימים , ואלו היהודים מפזרים בכל חלקי המדינה ; ולעקר את הרגש הציוני החזק מלב היהודים . 20,000 יהודים יצאו להתישב בבירוביג'ן והיידיש הכרזה כלשון הרשמית של החבל . עד שנת 1934 יצאו 11,000 יהודים מבירוביג'ן , ואז הוחל בגיוסם של מתישבים חדשים . בשנת 1939 ישבו בחבל 23.000 יהודים , שהוו רק כ - 20 אחוזים מכלל התושבים , בארח רשמי נחשב חבל בירוביג'ן עד היום לאזור אוטונומי יהודי , אך יהודים לא מהגרים אליו יותר . האכלוסיה במקום ברבה הגדול רוסית , ורבם מרכזים בבירה , בירוביג'ן . בעיר קהלה יהודית קטנה , ומספר חבריה פוחת והולך . כיום , עם השנויים בברית - המועצות , פרוקה והפיכתה לחבר המדינות , פועלים בבירוביג'ן שלושה בתי ספר יהודיים , הנהנים מסיוע ישראלי ויהודי מרחבי העולם רבים מתושבי בירוביג'ן עלו בשנים האחרונות לארץ . ברית - המועצות בירון , ג'ורג ' משורר אנגלי שהתגורר שנים רבות מחוץ לארצו , וחשף בפני הקורא האנגלי את הצבעוניות והרבגוניות של המזרח . חי בשנים 1788 - 1824 . קיימים מינם רבים של בירה , הנבדלים אלה מאלה בהרכב ובטעם שלהם מבדילים בין בירה לבנה לבירה שחורה , שיש בה סוכר רב יותר מאשר בבירה הלבנה ואין בה כשות , צמח המעניק לבירה הלבנה את טעמה המריר .

אנציקלופדיה אביב בע"מ


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר