מתוך:  > אביב חדש 13 > עמילן

עמוד:220

המציאות המכרת והרגילה . לשונו פשוטה ולעתים יומ - יומית , אבל מפתיעה בהקשרים החדשים שלה . ביצירתו בולט קו ההתפתחות משירה לירית המתרפקת על נופי הילדות והאהבה , אל שירה בוגרת , התוהה על גורלו הטרגי של האדם המודרני , הצועד ממלחמה למלחמה וחשוף למשברים מתמידים . נושא אחר האהוב על עמיחי הוא ירושלים , על אוירתה הישנה והחדשה ועל יחודה . בין ספרי השירה שהחל לפרסם מסוף שנות ה - 40 : " עכשו ובימים האחרים " , " במרחק שתי תקוות " , " בגנה הצבורית " , ו " עכשו ברעש " , " מאחורי כל זה מסתתר אשר גדול " , " ולא על מנת לזכר " , " מאדם אתה ואל אדם תשוב " , " גם האגרוף היה פעם יד פתוחה ואצבעות " . כן פרסם קבץ ספורים - " ברוח הנוראה הזאת " , רומן - " לא מעכשו לא מכאן " ואת המחזה " מסע לנינוה " שאף העלה על בימה . ספר שיריו ה - 22 , " פתוח סגור פתוח " , יצא לאור ב - 1998 . בין תרגומיו - המחזה " ממלא המקום " מאת הוכהוט על האפיפיור פיוס ה - 12 , שהצג אף הוא . עמיחי כתב שירים גם לילדים . הוא חבר ואיר את " מה שקרה לרוני בניו - יורק " - על חויותיו של ילד בכרך האמריקני הענק . שירים המסדרים על פי ימי השבוע , שבהם תאר את ארועי היום - יום בחייו של ילד קטן , מופיעים בספרו " הזנב השמן של הנומה וכל יתר הדברים שקרו השבוע יום - יום " . בשנת 1976 זכה יהודה עמיחי בפרס ביאליק וב - 1982 בפרס ישראל . עברית , ספרות - יוצרים בני זמננו עמילן חמר מזון נפוץ שמקורו בצומח הנמנה עם קבוצת הפחמימות . מולקולת העמילן היא שרשרת של מולקולות גלוקוזה , הקשורות זו לזו בצורה מסימת . בצמח המכיל כלורופיל , העמילן נוצר - יחד עם פחמימות אחרות - ממים שהצמח קולט מן הקרקע ומפחמן דו - חמצני שהוא קולט מן האויר . תהליך זה , המתרחש בהשפעת אור השמש , מכנה פוטוסינתזה . רב הצמחים הופכים את עדף הפחמימות הנוצרות בהם לעמילן , המשמש להם כ " מאגר אנרגיה " . העמילן נאגר בחלקי הצמח השונים : בעלים , בזרעים ובפקעות , בצורת גרגרים לבנים זעירים שאפשר לראותם במיקרוסקופ . בחשך , כשתהליך הפוטוסינתזה נפסק , או בתקופות של יבש או קר עז שבהן יצור הפחמימות בצמח מואט , הופך העמילן שנאגר בצמח לגלוקוזה בעזרת אנזימים ( תססים ) מיחדים היודעים לפרקו ליחידותיו . לאחר מכן הגלוקוזה מובלת אל תאי הצמח הזקוקים למזון . בגופם של בעלי - חיים הנזונים מצמחים מתפרק העמילן ליחידות גלוקוזה המובלות אל הכבד על ידי מערכת הדם . בכבד יחידות הגלוקוזה נאגרות כחמר הנקרא גליקוגן , המתפרק בעת הצרך ליחידות גלוקוזה המסעות אל תאי הגוף . כיצד לגלות עמילן ? קל לגלות את נוכחותו של עמילן בחמר כלשהו : מטפטפים עליו תמסת יוד . בהשפעת העמילן משתנה צבעו של היוד לכחל . חמר קושר ומקשה העמילן משמש הרבה בתעשיות המזון ובמפעלים ליצור ניר . למטרות מסחריות מפיקים אותו מצמחים המכילים עמילן בשעור גבוה , כמי תירס , שבו מהוה העמילן 70% מהחמר היבש , תפוחי - אדמה וארז 90% . בחטה מהוה העמילן 70% מהחמר היבש , ועל כן הוא מצוי בלחם ומהוה מקור חשוב לאנרגיה בגוף האדם . בתעשית הניר מוסיפים עמילן לסיבי התאית כדי לקשר ביניהם ולמלא נקבוביות בגליונות הניר . כאשר מחממים גרגרי עמילן במים , הם סופגים מים והופכים לעסה צמיגה , המתקשה כאשר היא מתיבשת . בתכונה זו של העמילן משתמשים כדי להקשות חלקי לבוש , בעקר צוארונים וחפתים , לאחר כביסה . אנזימים גלוקוזה מולקולה סכר , סכרים פוטוסינתזה פחמימות תפוח - האדמה מכיל כמות גדולה של עמילן . ירק זה הוא מקור מרכזי להפקת העמילן , המשמש בתעשייה כחומר מקשר חשוב . הלחם עשוי מחיטה ש - 70 אחוזים בערך ממנה הם עמילן . העמילן שבלחם מהווה מקור חשוב לאנרגייה בגוף האדם .

אנציקלופדיה אביב בע"מ


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר