עמוד:173

מה קורה למים כשמקררים אותם ? בעקבות בעקבות ביצוע המשימה - נדע ... • לגלות בעזרת ניסויים מה קורה למים במצב צבירה גז ולמים במצב צבירה נוזל כשמקררים אותם . • למדוד טמפרטורה בעזרת מד טמפרטורה . • לתאר תוצאות ולהסיק מסקנות . חלק א : מאדים ל ... מגז ל ... ציוד : בקבוק זכוכית ) או פלסטיק ( קר וסגור ) שהיה במקרר כמה שעות ( הנחיות . 1 לפניכם בקבוק זכוכית ריק שהיה במקרר כמה שעות לפחות . . 2 נגב וּ היטב את הבקבוק הסגור , והניחו אותו על השולחן . . 3 כעבור כמה דקות , התבוננו היטב בדופנות הבקבוק . תארו מה אתם רואים . . 4 נגב וּ את הבקבוק שוב , והמתינו כמה דקות . האם קיבלתם את אותה התופעה ? . 5 נסו להסביר את התופעה ) רמז : מה קרה לאדי המים שהיו באוויר . )? . 6 הסיקו : מה בסביבה גורם לאדי מים ) גז ( לעבור למצב של נוזל ) מים )? בחלק א של המשימה עוקבים אחר התעבות טיפות מים על דפנות של בקבוק קר . אחת התפיסות החלופיות להסבר התופעה היא שהבקבוק " הזיע . " מכיוון שאי אפשר לראות אדים קשה להבין שטיפות המים נוצרו מאדים שהתעבו על הדופן הקרה של הבקבוק . חשוב להבהיר לתלמידים שהבקבוק היה קר ) ולא חם כמו שקורה בהזעה , ) להראות להם שהבקבוק אטום וסגור ולנגב את הבקבוק מדי פעם כדי להראות שהתופעה מתרחשת שוב . ההסבר לתופעה : אדי המים שבאוויר פוגעים בדופן הקרה של הבקבוק ומתעבים לטיפות מים . חלק ב : ממים ל ... מנוזל ל ... ציוד : מד טמפרטורה , מבחנה , כלי המכיל תערובת מקררת הנחיות . 1 הכניסו כוס מים למקפיא . . 2 ב דְ ק וּ מה קרה למים כעבור כמה שעות . . 3 הכניסו למבחנה מעט מים ושימו בתוכם את קצה מד הטמפרטורה . . 4 מ דְ ד וּ את הטמפרטורה של המים שבתוך המבחנה . . 5 הכניסו את המבחנה לתוך תערובת מקררת . בחלק ב התלמידים מתנסים בהקפאת מים בעזרת תערובת מקררת . התלמידים מתבקשים לעקוב אחר שינויי הטמפרטורה עד לקפיאת המים בתוך המבחנה . בדומה לטמפרטורת הרתיחה של המים , גם נקודת הקיפאון היא נקודה קבועה — מים טהורים בלחץ של אטמוספרה אחת קופאים ב–0 מעלות צלזיוס . מומלץ לנצל את תוצאות מדידת הטמפרטורה לבניית גרף . הגרף עתיד להמחיש את הירידה ההדרגתית של הטמפרטורה עם גריעת החום ואת התייצבותה בנקודת הקיפאון . מניסויים אלה עולה המסקנה כי קירור ) גריעת חום ( של מים במצב צבירה נוזל גורם להם לשנות את מצבם למצב צבירה מוצק ) קרח . )

רמות ספרי לימוד


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר