עמוד:119

טקסט מידע על שוקולד . 1 קראו את הטקסט שלפניכם . את הכותרת תציעו אתם אחרי הקריאה . שוקולד הוא אחד המזונות המתוקים האהובים ביותר בעולם . אולם הקקאו , חומר הגלם שממנו מכינים אותו , כלל אינו מתוק , ובמשך אלפי שנים איש גם לא חשב להמתיק אותו . תושבי מרכז אמריקה גידלו עצי קקאו והכירו את מעלותיו של פרי הקקאו כבר לפני אלפי שנים . האצטקים , שחיו שם עד לפני כ-500 שנה , התייחסו לפולי הקקאו כאל מצרך חשוב ויקר עד כדי כך שהשתמשו בהם כאמצעי תשלום . תושבי מרכז אמריקה טחנו את פולי הקקאו והכינו מהם משקה מריר , שלעתים הוסיפו לו פּ לפל חריף או וניל , אך לא סוכר . למשקה הזה הם קראו צ' " וק וֹ לטל" – מים מרים – והאמינו שהוא ניתן להם על ידי האלים . על השליט האצטקי מ וֹ נטז וּ מה מס וּ פר שנהג לשתות קערות ענקיות של קקאו מדי יום משום שהאמין בערכו התזונתי ובסגולות המרפא שלו . האירופי הראשון שגילה את הקקאו היה מגלה הארצות כּ ריסט וֹ פר ק וֹ ל וֹ מ בּוּ ס , . ב-1502 כשחזר מאמריקה הביא אתו פולי קקאו ונתן אותם למלך ספרד במתנה , אולם אלו לא עוררו התפעלות . כ-20 שנה אחר כך פלש הכובש הספרדי ק וֹ רטז אל הממלכה האצטקית בחיפוש אחר זהב . גם הוא גילה את פולי הקקאו , וגם הוא הביא אותם במתנה למלך הספרדי . קורטז הוסיף למשקה המר כמויות גדולות של סוכר , והפעם משקה הקקאו נחל הצלחה עצומה בחצר המלכות . במשך 100 שנה נחשב משקה הקקאו למותרות , שרק ספרדים עשירים נהנו ממנו . הם אפילו שמרו את עצם קיומו בסוד . כדי להבטיח לעצמם אספקה שוטפת של פולים , נטעו הספרדים עוד ועוד עצי קקאו בארצות שכבשו ( אקווד וֹ ר , ונצ וּ אלה , פּ ר וּ וג'מייקה . ( בסופו של דבר התגלה הסוד , והשימוש בקקאו התפשט ברחבי אירופה - קודם בצרפת ובאיטליה ובהמשך בהולנד . בלונדון נפתח בית קקאו ( בדומה לבית קפה ) לפני כ-350 שנה , ואחריו נפתחו רבים אחרים . רק לפני כ-200 שנה החלו להשתמש בפולי הקקאו כדי לייצר מהם שוקולד : הולנדי ושמו ק וֹ נרד ון ה וּ טן פיתח שיטה להפיק מתוך הפולים חמאת קקאו ואבקת קקאו , שנותנים לשוקולד את המגע החלק והנמס בפה שלו . זמן מה לאחר מכן נוצר באנגליה שוקולד החלב הראשון .

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר